Přehled zveřejněných rozhodnutí
Nejvyššího soudu s právní větou v roce 2009

spisová
značka
datum
rozhodnutí
význam právní
věta
4 Tz 101/2008 14. 1. 2009 A Pominou-li v průběhu přípravného řízení důvody nutné obhajoby, nezanikají tím bez dalšího práva a povinnosti ustanoveného obhájce k výkonu obhajoby obviněného. V takovém případě příslušný orgán činný v přípravném řízení předloží věc soudci, aby učinil opatření, jímž zruší ustanovení obhájce (§39 odst. 1 tr. ř). Nebylo-li ustanovení obhájce zrušeno podle §39 odst. 1 tr. ř. před podáním obžaloby, pak povinnost obhájce k výkonu obhajoby obviněného neskončila v přípravném řízení, a proto orgán činný v přípravném řízení (např. státní zástupce) již není oprávněn rozhodovat o návrhu ustanoveného obhájce na určení výše odměny a náhrady hotových výdajů podle §151 odst. 3 tr. ř., ale předloží takový návrh k rozhodnutí předsedovi senátu (samosoudci) příslušného soudu prvního stupně.
3 Tdo 1446/2008 14. 1. 2009 A Spáchání trestného činu týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě podle §215a tr. zák. je podmíněno tím, že týraná osoba žije v tomto obydlí společně s pachatelem. Jestliže týraná osoba ukončila společné soužití s pachatelem tak, že se odstěhovala ze společně obývaného bytu nebo domu, nemůže jít poté o trestný čin podle §215a tr. zák., ani když je tato osoba nadále vystavena útokům pachatele, které lze považovat za týrání.
5 Tdo 1605/2008 13. 1. 2009 A Trestný čin neoprávněného podnikání podle §118 odst. 1 tr. zák. může spáchat i ten, kdo sice byl držitelem určitého oprávnění k podnikání (např. živnostenského listu), pokud ovšem ve větším rozsahu prováděl takovou podnikatelskou činnost, která překračuje rámec jeho oprávnění. To platí i tehdy, jestliže pachatel prováděl některé práce či poskytoval služby prostřednictvím tzv. subdodavatelů, kteří rovněž neměli příslušné podnikatelské oprávnění. Ke spáchání trestného činu neoprávněného podnikání podle §118 odst. 1 tr. zák. se nevyžaduje způsobení škody ani získání prospěchu v určité výši, proto jeho zákonný znak spočívající ve spáchání činu „ve větším rozsahu“ nelze vykládat s poukazem na ustanovení §89 odst. 11 tr. zák., které se uplatní při stanovení výše škody, výše prospěchu, nákladů k odstranění následků poškození životního prostředí a hodnoty věci nebo jiné majetkové hodnoty. Zmíněný zákonný znak trestného činu neoprávněného podnikání je tedy naplněn již tím, že pachatel ...

Za rok 2009 bylo zveřejněno 153 rozhodnutí Nejvyššího soudu s právní větou, zobrazena strana 4 z celkem 4 stran,
v čase 0.000122 sekundy z toho 0.000036 sekundy NoSQL databáze.