Přehled zveřejněných rozhodnutí
Ústavního soudu s právní větou v roce 2004

spisová
značka
datum
rozhodnutí
význam právní
věta
II. ÚS 153/02 7. 1. 2004 Pokud správní soud zastavil řízení v důsledku neodstranění vady žaloby, a to absence povinného právního zastoupení, aniž by řádně prověřil, zda navrhovatel ve stanovené lhůtě výzvě soudu vyhověl, svým postupem i rozhodnutím navrhovateli znemožnil výkon jeho základního práva na řádný soudní proces podle čl. 36 odst. 1 a 2 Listiny základních práv a svobod.
II. ÚS 173/01 7. 1. 2004 Ústavní soud v minulosti opakovaně judikoval, že i na daňové řízení lze vztáhnout pravidlo, že finanční orgány jsou povinny postupovat v souladu s čl. 38 odst. 2 Listiny základních práv a svobod. Musí tedy umožnit poplatníkovi, aby věc byla projednána v jeho přítomnosti a aby se poplatník mohl vyjádřit ke všem prováděným důkazům. Okolnost, že finanční orgány nezařadily provedený sporný důkaz do spisového materiálu, nedaly poplatníkovi možnost se k němu vyjádřit a nehodnotily jej ve vzájemné souvislosti s ostatními důkazy, měla reálný vliv na zjištění skutečného stavu věci a následně i na správné právní posouzení věci do té míry, že zasáhla do ústavního práva na spravedlivý proces. Současná právní úprava nezná institut předběžného výběru důkazů. Příslušné orgány nejsou proto oprávněny provádět podle vlastních kritérií předběžnou selekci důkazů a upravovat s jejím využitím důkazní situaci podle vlastní volby, případně z daných důkazů preferovat ty, které potvrzují zvolenou skutkovou verz ...
IV. ÚS 98/03 6. 1. 2004 Pro posouzení, zda byl přestupek spáchán, je zcela nerozhodné, domnívala-li se stěžovatelka, že svým jednáním (byť z důvodů jí samotnou pociťovaných jako jednání po právu) naplňuje skutkovou podstatu přestupku, pakliže k naplnění skutkové podstaty přestupku nedošlo. Již z tohoto důvodu měl okresní soud přezkoumávající v dané věci rozhodnutí správních orgánů tato rozhodnutí pro jejich vadnost zrušit; jestliže tak neučinil, pak jeho postupem došlo ke zkrácení stěžovatelčina práva na řádný přezkum rozhodnutí orgánu veřejné správy podle čl. 36 odst. 2 Listiny základních práv a svobod, když samotná rozhodnutí těchto orgánů byla v rozporu s čl. 2 odst. 2 Listiny základních práv a svobod.

Za rok 2004 bylo zveřejněno 253 rozhodnutí Ústavního soudu s právní větou, zobrazena strana 6 z celkem 6 stran,
v čase 0.000103 sekundy z toho 0.000024 sekundy NoSQL databáze.